BACK TO THE SIXTIES DEEL 1

In deze eerste aflevering wil ik iets vertellen over de hernieuwde start van TIJSC in de zestiger jaren. Iets over de prestaties, het niveau en wat achtergrondgeschiedenis. Een inleiding als het ware. Vanaf aflevering 2 zal ik steeds één topwedstrijd van TIJSC later met de toevoeging Trappers, nader belichten.

Inleiding.
In de zestiger jaren vindt de opleving van het Nederlandse ijshockey plaats. Naast Den Haag, dat bij gebrek aan tegenstanders jarenlang alleen uitwedstrijden in het buitenland speelde, worden in 1961 en 1962 nieuwe ijsbanen geopend in resp. Amsterdam en Deventer. In beide plaatsen kan, naast schaatsen op een 400 meter baan, ijshockey op een onoverdekte baan gespeeld worden en wel door Amstel Tijgers en Deventer (D.IJ.C.). Ook TIJSC kan weer aan de slag Als op 9 oktober 1964 de nieuwe onoverdekte baan op Theresia wordt geopend, kan ook TIJSC weer volop in de slag. Daarvoor werd in strenge winters incidenteel door TIJSC gespeeld op natuurijs b.v. op het Gemeentelijk Sportpark (ondergespoten tennisbanen), in Goirle (Bankven) en later op de Theresia speeltuin (ondergespoten terrein met planken als boarding). Op deze locatie kan het al aardig spannen. Deventer en Amstel Tijgers zijn begin 1963 te gast in Tilburg. De geplande wedstrijd tegen Antwerpen gaat niet door vanwege dooi.' Ook ondergetekende is vanaf dan bevangen door de ijshockeykoorts. Weer competitie ijshockey In het seizoen 1964/65 worden voor het eerst weer competities opgezet. TIJSC-Trappers is daarin nadrukkelijk aanwezig. Wedstrijden worden gespeeld voor:
1) de Nederlandse Competitie met HIJS Hokij (Den Haag), Amstel Tijgers, Deventer en Rotterdam dat speelt in Amsterdam.
2) Coupe der Lage Landen; Antwerpen, Köln, Lille en Amstel Tijgers.
Voorts worden vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen buitenlandse clubs, zoals tegen Voros Meteor Boedapest en Gamlebyen (Noorwegen). TIJSC Trappers presteert in dit eerste seizoen wonderwel. Alleen HIJS Hokij is nog een maatje te groot maar de Tilburgse supporters voorspellen dat er nog een tijd komt dat de "Haagse Hopjes" zullen worden "ingepakt".

De eerste resultaten
In de Nederlandse competitie eindigt TIJSC Trappers als tweede achter HIJS maar voor Amstel Tijgers, Rotterdam en Deventer. In de Coupe der Lage Landen behaalt TIJSC Trappers eveneens een tweede plaats, ditmaal achter Lille. Ook in de vriendschappelijke wedstrijden worden aardige successen geboekt. Het team van Trappers anno 1964/65 is een mix van iets oudere spelers en jong talent. Daarnaast J. Simons en J. MacDonald, die uit Canada overkomen en last but not least speler en trainer A. Gmünder uit Zwitserland. De Tilburgse fans komen in grote getale opdraven. De open baan barst soms uit zijn voegen. Weer en wind worden getrotseerd. Het Tilburgse ijshockey leeft weer op. Frans Henrichs manifesteert zich als een groot ijshockey propagandist. Hij is vaak op "Theresia" te vinden.

Het vervolg
Na het eerste seizoen wordt duidelijk dat er een beter geplande competitie opgezet zal moeten worden. Tilburg is er klaar voor. De prestaties van de jeugd worden ook door ijshockeymanager Hopman uit Den Haag met argusogen bekeken. De vragen die zich opdringen zijn: zal de Haagse hegemonie worden doorbroken? Wordt Tilburg het ijshockeybolwerk van Nederland? De tijd zal het allemaal leren. Na deze historische schets vanaf de volgende aflevering steeds aandacht voor een topper van TIJSC Trappers uit "the sixties". Voor U als lezer waarschijnlijk interessanter dan deze inleiding.

Cees Pieterse.